Det er krevende å oppholde seg på vinterfjellet, men når det blir gjort på riktig måte, er det utrolig hvor mye man lærer. Slike erfaringer og minner tar man med seg resten av livet. Bli med oss på tur!

Variert friluftsliv
Hvert år er det mange Kvs-elever som skaffer seg en hel del turerfaring, både høst, vinter og vår. Friluftsliv er så mangt- alt fra småturer i fjæra, bålkos på heia og heftige vinterturer i snø og minusgrader. På Kvs prøver vi å bygge det hele opp fra starten. For frilex-gjengen når denne oppbyggingen et klimaks på snøhuleturen på Ljosland i uke 9. Denne turen pleier vi å ha med nesten 50 elever (Fril 1 og 2, og hele resten av 3id), og da er det mye å planlegge. Takket være gruppelederne på Fril 2, som nå er ganske erfarne på fjellet, går det hele som regel veldig smertefritt. Gøy å se hvordan folk vokser med ansvar.

Krevende vær
Været første dag var såpass heftig at vi måtte finne alternativer til overnatting på Ljosland i tilfelle det viste seg å bli for voldsomt. Når man drar nesten 50 stk på vinterfjellet er marginene mindre enn vanlig, det er feks vanskelig å kommunisere og gi beskjeder, det er vanskelig å gå samlet og det er fort vrient å se hvor løypa går. Heldigvis ble været bedre enn meldt, så den 5km lange turen inn gikk bedre enn forventet. Alt foregår i grupper, også gåinga, på den måten har vi kontroll hele tiden.

IMG_4971
Den første natta skulle frilex-gjengen bo i telt, og resten hadde losjert seg inn på Lakkenstova, en flott DNT-hytte i området. Tradisjon tro rigget vi oss med en strøken formasjonscamp, som kom opp etter noen harde kamper med vinden. En rutine som er god å ha i sterk vind er «stormslynge». Det bakerste pluggfestet på teltet er rigget med en slynge som stikker ut av teltposen. Det første man gjør er å sette feks en ski i denne, godt ned i snøen. Deretter kan man dra hele teltet ut av posen uten at det flyr avgårde. I tillegg vil teltet ofte legge seg slik det skal stå, nemlig med den lave enden mot vinden.

Snømangel
I år var det historisk lite snø, noe som gjør hele snøhulekonseptet litt mer vrient. Etter litt lodding med søkestang i området kom vi frem til noen få mulige alternativer til kantgrop og snøhuler, men, som forventet måtte vi ta i bruk en metode vi har testet ut de siste årene – snøklokke. Det hele er ganske smidig. Man legger masse sekker i en haug, hiver snø oppå, klapper sammen, venter litt, og fjerner sekkene. På en drøy time har man flere soveplasser.

Dagen etter, etter mye graving fra en stor gjeng, hadde vi drøyt 50 soveplasser under snøen. Utrolig hva man kan få til om mange motiverte elever (og lærere) står på en hel ettermiddag. Lærer Olav Tjelle hadde satt seg fore å sette prikken over i-en med en Kvs-portal foran inngangen til lærernes kantgrop, og da den var ferdig, kunne kveldsfreden senke seg. Fascinerende å stå ute på et helt stille vinterfjell og vite at det er 50 personer som bor under snøen.

Spennende erfaringer
Det er moro å se hvor gode holdninger denne gjengen har. Slike turer er krevende. Det er også gøy å se at vi får det til, selv med snømangel. Men det aller beste er tanken på at en hel gjeng med ungdommer har fått nye og spennende erfaringer. Slikt beriker livet.

IMG_5112