Bjarne Kylland er en blid, lyshåra kar, oppvokst på en gård i Birkenes kommune. Han går nå i 3.klasse på Naturbruk, og i fjor gikk han på vår nye satsning på naturbruk; Entreprenørskapslinja (vg2). Det har gått rykter om et veldig vellykka år for firmaet hans, så vi setter oss ned i matsalen med en kaffe for å prate litt om hans opplevelser på denne linja. 

» Å tjene penger i skoletida på noe man liker å drive med, det passet meg perfekt. Man lærer så mye mer og motivasjonen er på topp. Når man står med ansvar alene blir man skjerpa, og når man leverer det man skal og tjener penger, føles det utrolig bra.»

 

Hvorfor valgte du Naturbruk?
-Jeg er oppvokst på gård og har alltid vært interessert i landbruk og gårdsdrift. Da jeg var liten var jeg veldig interessert i dyr, men så var jeg så allergisk at jeg måtte gi opp tanken på husdyr. Derfor blei det naturlig for meg å jobbe mer i skogen, og den interessen har jeg tatt med meg hit til skolen. Å gå Naturbruk passer meg veldig bra, og når jeg i tillegg kunne drive et eget firma sammen med kompiser fra klassen, og ta spennende jobber for forskjellige kunder i området, var det midt i blinken. Det var veldig gøy å drive sammen med kameratene mine her, de er like interesserte i dette som meg.

Hva visste du på forhånd når du kom hit?
-Jeg hadde hørt om denne linja på forhånd, og regna med at det skulle bli mye praktisk og mange spennende oppgaver. Når man har en interesse er det flott å kunne bruke mye tid på den i skoletida. I første klasse fikk vi innføring i mange av de oppgavene vi kunne regne med å jobbe med på VG2, og i VG2 var det bare å kjøre i gang med firmaet. Lærerne våre er også veldig interesserte i dette, og de synes det var moro å hjelpe oss med ting vi lurte på. Man støter jo på endel ukjente utfordringer etterhvert som man jobber, så det var godt å ha dem der. Jeg hadde et grunnlag fra før, men noen ting vet man ikke at man trenger å lære før man står der og lurer.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

Bjarne i flytsona med tømmerkloa. Foto: Andreas Kjøndal

Hva var det gøyeste med å gå entreprenør?
-Å kunne styre alt selv, når man skal jobbe, friheten, å jobbe med gira kompiser, løse problemer og selvfølgelig tjene penger. Vi jobba mye og vi passa veldig bra sammen. Vi hadde to bedrifter, èn som klassen dreiv sammen, og vår egen, så tilsammen et par dager i uka. Da blir det mye praktisk arbeid, og det er topp.

Hva slags oppdrag fikk bedriften deres?
-Vi hadde et hogstoppdrag på ca 200m3 gran som vi fikk via en lærer, litt trefelling rundt omkring, rydda hyttetomter, avstandsregulerte ganske store områder, og ellers ting folk trengte hjelp til.


Hvor mye omsatte dere for?

-For å si det sånn omsatte vi for maks av det vi kunne- ca 140 000. Vi satt igjen med en pen betaling hver, det var moro. Det hjelper jo veldig når skolen legger til rette ved å leie vekk utstyr billig og støtter oss så godt de kan. Lærerne var veldig gira- jo mer engasjerte vi var, jo mer la de til rette for oss.

Stod dere noen gang på en jobb og tenkte «Skitt-hva gjør vi nå?»
-Nei- det gikk jo ganske bra, men det var en av gutta som måtte ut og renske noen grøfter på julaften siden det var meldt så mye regn. Vi hadde kjørt litt hardt på den veien. Vi opplevde noen utfordringer, men vi fikk ordna opp i det. Man vokser litt på ansvar.

Hva har du lært av dette året?
-Jag hadde et enkeltmannsforetak før jeg begynte på Entreprenørskap, og sånn sett hadde jeg jo litt erfaring fra før. Men igjennom dette året har jeg fått masse ny erfaring, og erfaring er jo det man vokser mest på, den beste måten å lære på. Jeg har blitt mer trygg på hele greia, og stoler på mine egne valg.

Hvordan vil du beskrive det å gå, og bo, på Kvs?
-Her blir man godt kjent med masse gode folk, når man bor sammen og jobber sammen, studerer sammen og er sammen nesten hele tiden får man dype og gode relasjoner. Jeg begynte her sammen med en kompis, og har fått mange nye venner her. Når man har så mange bra medelever og lærere og det i tillegg er en kristen skole har man et flott utgangspunkt for å både trives og for å lære.