Og så er den her.
Testen som svir. Testen som det grues til i dagesvis. Testen som det trenes til i ukesvis. 3000m. Når man går på idrettsfag på Kvs har man mange herlige dager. Dager med lek og spill, dager med sol og sommer, dager med trivsel og spøk, i klasserommet, i matsalen og på rommet. Men det kommer også tøffe dager. Dager med regn, dager der kroppen er trøtt og sliten, dager med eksamenstesting og oppgaveinnspurt. Likevel er det noe spesielt med 3000m-testen. Den løpes ca 4 ganger i året, på Lyngdal stadion, og klumpen i magen vokser omvent proposjonalt med at antall dager til testen synker. For det kommer til å svi, det kommer til å verke. Pulsen kommer til å nærme seg max, pusten kommer til å bli plagsom, og syrenivået i lårene kommer til å protestere mot tempoet man er nødt til å holde om man skal sette ny pers. Man er nødt til å holde ut, man må presse seg selv, man må åpne døra til kjelleren og tasse en tur ned trappa, langt utforbi komfortsona. I bakspeilet ser man sofaen, popcornet og det behagelige liv forsvinne i det fjerne i det man stiller opp på målstreken med magen full av nerver.


IMG_7519

Så melder spørsmålene seg. Blir tida god? Er jeg i bedre form enn sist? Hvorfor har jeg ikke lagt inn en liten treningsøkt til i uka den siste måneden?
Klar- ferdig- GÅ! IMG_7528
Da er det hele i gang. Man må ikke la seg friste av det raske tempoet noen tar av sted i. Den første svingen er enkel. Den samme svingen er ikke like lett på 4.runden. Finne roen. Finne rett tempo. Se på pulsklokka. Huske rundetiden man skal ligge på. Justere tempo. Ikke sakke av. Ikke ligge for høyt. Rolig nå. Ikke for rolig nå. Grei førsterunde. Andrerunden blir tøffere. Tredjerunden også. Fire og en halv runde igjen. Kom igjen. Snakke til seg selv. Femterunden blir fæl. Ligger  noen sekunder etter. Hold ut. Øke tempoet. De siste to og en halv går mer eller mindre på autopilot. Det er ikke så langt, men du og du så langt. Målet i sikte! Full gass. Tunnellsynet melder seg. Magen vrenger seg.

Så er det hele over.
Alle ligger strødd og hikster etter pusten. Èn må tømme magen over gjerdet. Men stemningen har snudd. Det hele er over. Tida blei bra. Livet er godt. Smilene sitter løst. 3000m var jo ikke så gal likevel? IMG_7554-2   IMG_7556-2