TOPPIDRETT – BREDDEIDRETT- EKSTREMSPORT

Styrke. Smidighet. Spenst. Utholdenhet. Idrett er mestringsglede, konkurranse- og mye samarbeid. Og ikke bare er det gøy – idrett gir mange yrkesmuligheter. Velkommen til Idrettsfag på Kvs-Lyngdal!


Dette lærer du:

Du lærer om hvordan kroppen er bygd opp og hvordan du bør trene for å utvikle deg videre som idrettsutøver. Du lærer å lede aktiviteter og trene barn og unge, og du kan velge fordypning i Fotball, Volleyball og Friluftsliv/ekstremsport. Driver du med individuell idrett på høyt nivå kan vi også tilrettelegge for fordypning i dette.


Dette kan du gjøre etterpå:

Studere videre på høgskole/universitet – du får generell studiekompetanse.
Det betyr at du har store valgmuligheter og kan bli feks sykepleier, advokat eller lærer, bli instruktør på treningssenter, trener innen barne- og ungdomsidrett i lokallag osv. Mulighetene er mange!

prøvefiske 094


Slik er undervisningen:
Idrettsfag gir gode muligheter til å koble utdanning og idrett. Studieprogrammet gir mye teoretisk kunnskap, og du kan velge fordypning i lagidrett som volleyball og fotball, eller utfordre elementene i friluftsliv og ekstremsport. Lagidrett gir deg et godt grunnlag for å videreutvikle dine talenter og ferdigheter.

Idrettsfag er ikke bare for deg som vil bli best, men det er viktig at du er innstilt på å trene og bli testet. Har du lite erfaring med trening er det også viktig at du starter rolig, slik at det ikke oppstår skader som følge av for rask økning av belastning.


Fantastiske fasiliteter!

Fasilitetene er et kapittel for seg selv!
Skolen har en helt ny og glitrende idrettshall med kunstgrassbane, håndballbane, klatrevegg, tribuner og garderober. I tillegg har vi et velutstyrt treningsrom som er åpent hele dagen.
Som om dette ikke var nok, ligger det et flott badeland 200m fra skolen. Her får du som elev billig årskort, og tilgang så mye du vil til flere basseng, boblebad, sklie, stupetårn, treningssenter osv osv.
Vi er nok en av Norges aller beste videregående skoler hva fasiliteter angår.

Vårt nye styrkerom!

Sørlandsbadet og messe 036

Idrettsfag (lang versjon)

Utdanningsprogram for idrettsfag på KVS Lyngdal passer for deg som ønsker å kombinere idrett og utdanning. For å trives på dette utdanningsprogrammet er det viktig at du har en stor interesse for idrett, og at du er innstilt på å jobbe i både teoretiske og praktiske fag.

Utdanningsprogrammet for idrettsfag har tre hovedformål:

 • Tilby elever med idrettsinteresse en kompetansegivende allmennutdanning og en allsidig idrettsutdanning.
 • Gi talentfulle idrettsutøvere mulighet for å kombinere utdanning med toppidrett.
 • Gi alle elever like muligheter til å utvikle sine evner og talenter.

 

Programfag
Felles programfag aktivitetslære har du alle tre årene. Faget gir opplæring i ulike idretter, friluftsliv og basistrening. I faget treningslære lærer du om kroppens oppbygning og funksjon og hva som skjer når vi trener og kommer i bedre form. Vi arbeider med treningsplanlegging for en økt og for lengre perioder. I tillegg ser vi på hvordan psykiske forhold kan virke inn på prestasjonen og hvordan mental trening kan gi et godt utbytte. Dette faget har du også alle tre årene.

I VG 2 starter vi undervisning i programfagene idrett og samfunn og treningsledelse. Disse fagene fortsetter du også med på VG 3. Idrett og samfunn omhandler emner som idrettshistorie, idrettens organisering i Norge, de olympiske leker, idrett og media, idrett og helse. I treningsledelse lærer du å lede trening og å gjennomføre idrettsarrangementer.

 

Fellesfag
Fellesfagene er flere av de fagene du kjenner fra før. norsk, matematikk, naturfag, engelsk, 2. fremmedspråk (spansk), historie, geografi, religion og etikk. Disse fagene har de samme kompetansemålene som på studiespesialiserende utdanningsprogram og gjør at du kan oppnå generell studiekompetanse etter tre år på idrettsfag.

 

Valgfritt programfag
Valgfritt programfag gir deg mulighet til å velge fordypning i din favorittidrett. Vi har følgende tilbud:

 • Toppidrett: Fotball, Volleyball og Individuell Idrett (må godkjennes på forhånd, ta kontakt)
 • Breddeidrett: Volleyball (Vi vektlegger volleyball mest. Noen andre ting skal også gjennomføres)
 • Breddeidrett: Explore (for deg som ønsker å gå Friluftsliv/Ekstremsport i vg2 og 3)
 • Friluftsliv/Ekstremsport: Kan velges på VG 2 og VG 3

Du som vil velge toppidrett bør bruke tid på toppidretten på fritiden, eventuelt kan du bli med på et lag/i en klubb etter at du har startet på skolen. Breddeidrett Volleyball er for deg som ønsker å spille Volleyball. Dette er ikke kun volleyball, men vi har hovedfokus på denne idretten. I tillegg har vi Bredde Explore. Dette er for deg som ønsker å gå friluftsliv/ekstremsport i vg2 og vg3. Her får du en innføring i Friluftsliv og padling/klatring samt en periode med volleyball.
NB:Du søker ikke på disse fordypningene på VIGO, men først når du har startet på VG1

evje 042

Noen av fordypingsidrettene har en grense for maks antall elever. Dersom vi ikke har plass til alle på fordypningen blir elevene først prioritert etter om de har gått på explore eller friluftsliv 1 (dersom de er elever her) og dernest etter karakterpoengene. 

I tillegg til valgfritt programfag må du som elev ved KVS Lyngdal delta i valgfritt programfag kristendom. Dette faget tar du i løpet av VG 1 og VG 2, fordelt med 2,5 uketimer hvert år.

Fag og timefordeling (45 minutters timer)

Fag VG 1 VG 2 VG 3
Fellesfag 23 uketimer 18 uketimer 13 uketimer
Norsk 4 4 6
Engelsk 5
Matematikk 5 3 (kan velge 5)
Naturfag 5
Spansk 4 4
Samfunnsfag 3
Historie 2 4
Geografi 2
Religion og etikk 3
Fellesprogramfag 7 uketimer 12 uketimer 17 uketimer
Aktivitetslære 5 5 5
Treningslære 2 3 5
Idrett og samfunn 2 3
Treningsledelse 2 4
Valgfritt programfag
Toppidrett, breddeidrett, friluftsliv 5 5 5
Kristendom (ikke valgfritt) 2,5 2,5
Totalt uketimer 37,5 37,5 35

 

Hva venter deg som elev på idrettsfag på KVS Lyngdal:

 • Praktisk erfaring med og opplæring i ulike idretter, aktiviteter og friluftsliv.
 • Gode treningsmuligheter og flotte medelever som du vil bli godt kjent med
 • Veldig gode treningsfasiliteter rundt deg
 • Flotte friluftslivsturer i nærområdet og på høyfjellet, deltakelse i turneringer og besøk på store idrettsarrangement.
 • God variasjon mellom praktiske og teoretiske fag
 • Engasjerte lærere på en oppdatert skole
 • Et godt sosialt miljø på en kristen skole

 

Hva bør du huske på?

 • Utdanningsprogram idrettsfag er utfordrende. På en vanlig uke har du 37,5 timer undervisning i uka de to første årene. Du som har gode rutiner for trening, leksearbeid, riktig kosthold og søvn har et godt utgangspunkt for å få tre knallgode år på KVS Lyngdal.
 • Treningsmengde: 90 minutter med aktivitet hver dag. Noen økter er lette, noen harde. Dette varierer fra dag til dag og uke til uke. Egentrening kommer i tillegg.
 • Underlag og sko: I den nye flotte idrettshallen vår har vi parkett i hovedhallen og krøllgress i ballhallen. Når vi er ute og løper, løper vi for det meste på grus, men inn i mellom blir det noe asfalt. Noen ganger løper vi i terreng, som f.eks. når vi har orientering. Merk deg følgende:
 • Du må ha løpesko med god demping og som er tilpasset foten din.
 • Du må ha sko som ikke lager merker til å bruke i idrettshallen/gymsalen.
 • Det er anbefalt at du har sko som er egnet til bruk på krøllgress i ballhallen.
 • Testing: for å kunne kontrollere utviklingen din er det nødvendig med testing. Vi gjennomfører ulike tester i skoleåret. Alle elevene på idrettsfag testes i løpet av første halvår i f.eks. 3 000m. Det vil bli en ny test på våren for å måle eventuell framgang i løpet av skoleåret. (For å få karakteren 4 må du som gutt løpe mellom 11.30-13.00 og som jente mellom 13.00-15.00.)

 

Hva betyr dette for deg som søker?

 • Du bør trene minst 2-3 ganger per uke. Husk på å variere treningen og unngå å øke treningsmengden mye på kort tid.
 • Har du skade som hemmer deg i å trene, oppsøk lege/fysioterapeut og spør om råd til hvordan du skal trene for å bli frisk. (Få med deg et treningsprogram tilbake fra kontrollen) Husk på følgende: Selv om du er skadet i en fot har du mange muligheter til å trene andre deler av kroppen!
 • Du bør ha løpt 3 000 m på tid minst en gang før du starter på KVS.
 • Ta kontakt med skolen hvis du har spørsmål, gjerne via e-post til KVS Lyngdal

 

Veien videre
Etter tre år med idrettsfag på KVS Lyngdal får du generell studiekompetanse som gir deg mulighet til å søke på de fleste studier ved universiteter og høyskoler. Elevene velger forskjellig utdanningsløp videre, men mange studerer videre mot yrker som lærer, førskolelærer, politi og sykepleier.

Du har i tida på idrettsfag fått ledererfaring som du kan ta med deg videre i studier og yrkeslivet.
Mange elever har også oppnådd trenerkompetanse innenfor idretten som de kan bruke i den frivillige idretten eller i arbeid som trener eller instruktør.

 

Inntakskrav:
For å bli tatt inn på VG 1 idrettsfag ved KVS Lyngdal må du ha bestått 10-årig grunnskole. Det har vært mange søkere de siste årene og stor kamp om elevplassene.

NB! Dersom du innehar spesiell kompetanse i en idrett vi tilbyr (spiller på kretslag, landslag og liknende), har du mulighet til å søke utenom den vanlige poengsummen. Du må ha et snitt over 3.8 og levere inn dette skjemaet.

 

"Jeg savner ofte Kvs. Miljøet, samholdet, folka. Beste skolen!"
Kristen Videregående Skole Sør – Lyngdal
Agnefestveien 225
4580 Lyngdal

Telefon 38 33 06 00
Tilsynsnummer 90 60 99 55
post@kvs-lyngdal.no