Mandag morgen, hengeren er lastet med motorsager og minibussen er full av bager og ti forventningsfulle elever, samt en gira lærer. Første stopp er industriområdet rett utfor Kristiansand, der vi får kjempefine jakker sponset av NEG, Norsk Energi Gjenvinning. Flere timer senere er vi fremme ved Sønsterud, en videregående naturbruksskole i Åsnes kommune, Hedmark. Vi får sjekket inn sagene og de fleste står krumbøyd i latter når vi ser hvor små vestene våre er, kanskje en fjerdeklassing hadde fått plass i dem? Kvelden går med til å pugge de siste detaljene før tirsdagens skogsløype før vi stuper i seng.

Slike turer er ikke akkurat ferie, alarmen ringer og vi er på bena og i bussen kvart på syv, for å rekke frokosten før vi er klare for skogsløypa. En variert praktisk-teoretisk løype med alt fra artskunnskap, volum av tre, førstehjelp og sukkerbitkløyving med øks. Guttelaget kunne høre jentenes latter fra andre siden av løypa, så humøret manglet det i alle fall ikke noe på. Vi fikk servert elgeburgere på Norsk skogbruksmuseum i Elverum før vi hadde bli kjent leker med de andre lagene.

laget

Etter en god, men kort, natts søvn er vi klare for de tekniske motorsagøvelsene og vi begynner sakte men sikkert å kjenne på nervene og konkurranseinstinktet. Sverdsnuing, under og overkapp, presisjonskapping og presisjonsfelling står på programmet mens snøen daler og fyker, alt etter som. Vi merker at vi ikke har hatt samme fokus på treningene som andre skoler, og allikevel hevder vi oss i noen klasser. Sverre Guddal fikk en kjempeplassering i sverdsnu med 17,6 sekunder, mens Jonatan M. Wisnæs bommet med en cm på fellingen. Dette er det tiende året NM skog arrangeres og etter en lang dag på arenaen rakk vi en rask dusj og et par runder ligretto før jubileumsmiddagen.

Torsdag morgen, siste dagen, selve finaledagen med kvisting på programmet. Kanskje den øvelsen vi har øvd minst på, men det hjelper jo at ordføreren og fylkesordføreren åpner med å kviste hver sin stokk og pauseinnslaget imponerte oss alle, å servere cola i glass med hjelp av en lastbærer… Til slutt måtte også vi i ilden, og Tom Kåre Eikeland hevdet seg i denne øvelsen.

kvisting

 
Alt i alt så gikk det veldig bra for de to lagene fra KVS. Guttelaget kom på en velfortjent 6. plass, mens jentelaget havnet på 10.plass sammenlagt. På guttelaget hevdet Tor Ivar Stølen seg og kom på en 13. plass sammenlagt, mens Malena R. Skoland var den beste fra jentelaget med en 31.plass sammenlagt.
Jentelaget er så heldige å vinne sin klasse, og kan kalle seg norgesmestere i skogferdigheter. Og dealen var det at, hvis jentelaget vant, skal lagleder og lærer Oddvar Skårland stille opp i gymtimen med lagtrøyen på.

Vi er så takknemlige for at vi får oppleve dette gjennom KVS, at vi får vær med og konkurrere på norgesnivå med gode venner, fantastiske lærere og vissheten om Jesus som grunnstein. Vi vil takke NEG som sponset oss med kjempefine jakker og KVS som lot oss dra. Men vi vil spesielt takke lærer, sjåfør og lagleder Oddvar Skårland for veiledning, turen og sist men ikke minst at han holdt ut så mange dager med oss bråkebøtter. Og til sist, den som fortjener den største takken av alle, Jesus, Han som ikke bare gav oss liv ved Ham gjennom påsken, men ga oss alle ting med Ham! Dette har ikke bare vært en kjempefin tur full av latter og spøker, vi har hatt Jesus med gjennom ord for dagen og bønner. Selve mottoet vårt var at vi ikke er fem på laget, vi er seks!

Med på turen:
Lærer, sjåfør og lagleder: Oddvar Skårland
Guttelaget: Tom Kåre Eikeland, Jonatan M. Wisnæs, Tor Ivar Stølen, Sverre Guddal og reserve Thomas Tufteland
Jentelaget: Rebekka Andersen, Inga Lill Rossevatn, Ruth Jane Rossevatn, Malena R. Skoland og reserve Martine Riska

Tekst og foto: Rebekka Andersen