Det er noe som er like sikkert hvert år. Skolestarten kommer etter ferien, høsten kommer og agronomene på KVS-Lyngdal skal på sauesanking. Like sikkert og like viktig hvert år. Den mest eksotiske kjøttproduksjonen i Norges land foregår på heiebeite i fjellheimen. Renere kjøttproduksjon, må du være jeger for oppleve.

2015-08-28 23.34.39

Det er onsdags ettermiddag, og vi har satt oss i bussen med mål for Nesjen øverst i Kvinesdal. I det vi er kommet godt inn i de indre bygder, får enkelte en ny opplevelse, de ivrigste holder på å trykke ut rutafor å se på  elgen. De hadde visst ikke sett dette før, og iveren i bussen tok litt vel av for en sindig skogskar.

Det er i deilig og innkvarteres i luksushytter. Kanskje ikke topp stand, men når du er vant med telt, gapahuk, lavo og tynn madrass, er hytte med strøm, dusj, oppvaskmaskin luksus. Litt kveldsmat  er godt før leggetid. Neste morgen våkner vi til såkalt, skiftende skydekke med litt regn.

Vi kjører ett par kilometer på smal vei, (men det er vi jo vant med på KVS), for så å gå ei mil rett inn i fjellet. Vi er innom Bygland og Åseral kommune, og vi stopper ved turstien mellom Kvinen og Lakkenstova. Der blir en god lunsj inntatt, i mektig natur. Jeg vet at dette er fantastisk forvaltning av heia, det foregår nydelig kjøttproduksjon. Dyra kan ikke ha det bedre enn dette, hvis de da ikke møter på rovdyr.  Det er skrint landskap, det er mye fjell, berg og litt grønne områder mellom. Det er vann, masse vann, og det meste er temt inn i kraftproduksjon. Ren produksjon av strøm og kjøtt.

2015-08-28 23.23.26Når lunsjen er over skal sauene samles og drives over ei mil hjemover. Vi fordeler oss på linje, og går mest som ett drivjag etter elg. Sauene skal jages ned fra fjellet, fra sommerferien. Ned fra friheten, for bli nydelig mat for meg og deg. I tankene trylles det fram et stort antall retter.  På hjemveien er det alltid noen ulldotter som gjør alt de kan for å forlenge sommerferien. Enkelte greier det også. Elevene fra KVS gjør det bra, men noen er dårligere trent enn sauene, for de trekker vel fort. Særlig fort blir det, når vi på to bein må opp og ned noen bakker for få med disse firbeint dyra. Jeg tar noen bilder, og sannelig blitzer det litt på himmelen også. Lyden i fjella, gjør at enkelte trekker litt ned fra toppene vi går på. Mektig naturopplevelser.

Ei god samling med sau, går inn i en samlingsgarden ved veien. Her skal de skilles på søndag, og vi er ikke kommet lenger enn til torsdags kveld. Det blir en rolig kveld. Ikke mange som tenker på å gjøre noe ekstra nå. Vi skal jo ut å gå neste dag også.

2015-08-28 23.30.22

Ny dag og nye muligheter, nytt område. For en del elever blir båttur på Kvifjorden en ny opplevelse. De blir kjørt inn til start området. Vi andre går nesten like lagt inn som på torsdag og tar en god matbit etter at vi har forsert elva mellom store og lille Holmavatn.  Turen hjemover går greit, en del sauer er med i drivet, og mange har kurs hjem nå. En del sau og lam samles ved Grunnevasslegå, ei halvstor elv etter mye nedbør de siste dagene. Det er en utfordring å komme over, både to og firbeinte trenger hjelp. Men vi kom alle over, noen litt bløtere enn andre.

Det er fortsatt 6-7 kilomtere til samlegarden, men den går jo rimelig greit for oss topptrente praktiske naturforvaltere. Vi som forvalter og utfører praktisk produksjon for at du og meg skal få mat på bordet.

Så når du sitter med middagsbordet utover høsten, og spiser fårikål gryte, lammefrikasse, lammesteik, pinnekjøtt eller smalahove, så kan du sende en liten takk til vår Herre, og en liten takk til KVS – Lyngdal sin gjeng som bestod av Benjamin, Aleksander, Brit Janne, Ida, Jarle, Kristian, Nils Ørjan, Ragnhild, Rolf Arne og undertegnede. Vi var en del av ett av mange team som får fraktet fineste sauekjøtt ned fra fjellet.

Vel bekommet, og nyt maten!

Oddvar lærerer for 3 LB