IMG_6719-6En av de mest kjente historiene fra andre verdenskrig kan vi i vinter følge i NRK serien kampen om tungtvannet. Det fleste har hørt historien før, og kanskje sett filmer om denne spennende operasjonen tidliger. Men under krigen skjedde det mye rundt om i landet.  I høst var Pfo Villmarksliv på tur ved Tindefjell i Eiken, der ligger restene av et Lanacaster bombefly som styrtet 22 desember i  1944.  Etter ett bombetokt i Polen skal flyene ta ulike ruter hjem. To av disse skal fly mellom Danmark og Norge før de setter kursen mot Fulbech Lincholnshire i England. Av en eller annen grunn ender to av de opp over Norge. Den ene flyet styrter i Åseral. Det andre ved Tindefjell i Eiken.

IMG_6768-12Vi hadde den første overnattinga ved Nåvatn. Med stor sekk og mat og utsyr for to dager i fjellet blir det uvant belastning for mange, men vi holdt godt tempo innover, og fikk lagd middag i ly under demningen. Dagen etter  flyttet vi leiren en kilometer for vi gikk opp til flyet på Tindefjell. Det var spesielt å stå blant flydelene som ligger spredd fra vannkanten og oppover et skard. Det må ha vært noen dramatiske sekunder for mannsakpet på flyet fra de første gang var i bakken til de smalt inn i fjellsiden 500 meter lenger borte. Motoren til flyet ligger 200 meter fra der hvor flyet gikk i bakken, så det har vært store krefter i sving.

Etter et besøk på minneplata som er satt opp gikk vi tilbake til telta igjen.  På denne ettappen var vi tett fulgt av et tordenvær som tok oss igjen like før vi kunne krype inn våre lune nylonboliger. Dagen etter gikk turen tilbake til KVS igjen.