Fril/ex sin årlige snøhuletur er noe mange gleder seg til- det er ingen tvil om at det er få som er vant til å overnatte ute på vinterfjellet, og dette byr på mye spenning og moro. Det finnes enorme muligheter til utforming av snøhuler og andre boligtyper bare det er snø nok. Vi kan nevne nødly, snøhule, kantgrop, flatmarksgrop (se film), iglo og snøklokke. Den sistnevnte testet vi ut for første gang i år, med stor suksess, se film.

IMG_1787

Det interessante med disse snøhuleturene er at hele 50 personer overnatter i snøen samtidig. Om det ikke er verdensrekord er det ihvertfall en fin utfordring for lærere og gruppeledere. Det skal lite til før vinterfjellet blir farlig, og dette setter store krav til utstyr, erfaring og grundig planlegging.

Elevene fikk en meget lærerik tur, været var til dels heftig med frisk bris, tett snødrev og minimal sikt. å gå 50 stykker på rekke i kupert terreng kan da by på problemer, blant annet mht kommunikasjon. Snømengdene på Ljosland er historiske denne vinteren, og når det kommer til snøhulemuligheter er det bare å finne et sted å grave. søkestengene gikk stort sett ned til tre meter på flatmark.

Dermed var det jo spesielt tilrettelagt for flatmarksgrop, en overnattingsform som krever rundt 2m snø på flat mark. Vi hadde store planer om å lage et internat i snøen, inspirert av vår egen internatskole. Å grave flatmarksgrop gjøres på følgende måte:
1. Grav en ca 2m dyp, 50cm bred, og feks 6 meter (for 5 personer) lang korridor på flat bakke
2. Skjær ut 70cm snøblokker av veggene i korridoren og legg dem oppå kanten. Du trenger sag, feks en serratert glavakniv.
3. Alt etter hvor mange som skal overnatte og hvor stor plass man ønsker former man gropa innvendig ved å skjære ut blokker og spa ut overflødig snø. Det er vanlig å lage «alkover» i veggene, og en endebenk innerst.
4. Legg de utskjærte snøblokkene som tak over korridoren, og spa over en god haug med snø for å tette alle hull.
5. Rull ut soveposen, finn frem stearinlys og nyt stillheten og den lune atmosfæren:)

Det fine med slike snøhjem er at tempraturen er betraktelig høyere inne enn ute, spesielt i snøhuler. Som filmen under viser, var det meget høy stemning og en upåklagelig standard på internatrommene. Den første filmen er hentet fra lyngdalsavis.no (som igjen har fått klippene fra oss)

)
)