Det er alltid moro å høre fra gamle Kvs-ere. Helge Hoftun har vært elev her i 3 år og miljøarbeider i 1 år, så han har opplevd mye her og vært med å satt sitt preg på skolen. Han har fulgt drømmene sine til Finnmark, og nettopp vært med på heftige utfordringer. Vi har tatt en liten prat med ham. Bildet over er et utsnitt fra Suldalsposten

Hva driver du med for tida Helge?
Dei to siste åra har eg jobba på et gårdsbruk i Langfjordbotn, Finnmark. Dei har ca 30 melkekyr og rundt 45 alaskan huskyar.Så frå midten av mai og til september er det stort sett gårdsarbeid, mens resten av året er det hundestell og hundekjøring som tar opp det meste av tida mi.

Du har nettopp fullført Finnmarksløpet- det er virkelig imponerende- hvordan forbereder man seg til et slikt løp?
Det er mange ting som skal være på plass for å kunne starte et slikt løp, men først og fremst skal ein ha tid og økonomi til å holde såpass mange hundar i trening og med mat gjennom heile året. Me trenar rundt 3-4000km mellom August og mars kvart år. Og bare i tidsbruk er det ca 1 årsverk. då kjem foring, stell og anna jobb ved sida av. I dei tyngste treningsperiodane er me ute 6-7 timar 4-5 dagar i veka og det går med rundt 20 kg fòr pr dag. Me trener i allslags vær, så det er jo og ein fordel om ein trives ute.

Fortell oss om dine upplevelser fra løpet.
Årets løp blei jo prega av mykje vind, det gjer både at eg må jobbe hardare for at sleden ikkje skal bli blåst av sporet, og om det føyker eller snør i tillegg blir det omtrent som å holde et kvitt papirark foran fjeset. slik at du konstant må stå og kikke etter løypestikker som dukker opp for å ikkje miste sporet. Slik konsentrasjon over så lang tid, er tungt for psyken og humøret, som når du får ein time utan vind, med fullmåne, nordlys og kvit vidde stig rett til topps, for så å dale igjen når kulingen tar midt imot rundt neste sving. Kunne ha skrive i lange drag om løpet og kva som kreves, men det er muligens for spesielt interesserte. Men som det meste anna handlar det mykje om mestring, kunne ta rette valg, ta vare på hundane, takle snøstorm, lite søvn osv…jo vanskeligare veien er desto bedre er det å nå målet.

Hvordan er dette livet i fohold til Kvs-Livet?
Det er ein ganske annerledes kvardag, å gå ifra masse folk rundt meg til ei bygd som husar meir hundar enn folk, men eg har masse muligheter på alle kantar, topptur fjell, rypeterreng, vidde og hundekjøring rett utafor døra. Samtidig som eg jobbar eindel med gardsdrift er det klart at dei 3 åra på skog og friluftsliv på KVS har gitt eit heilt perfekt utgangspunkt for det eg driv med nå. Samtidig som ivrige lærerar har gitt inspirasjon til følge draumane mine og være den eg er.

Vi ønsker Helge lykke til videre!