Mye spenning er knyttet til Frilex sin årlige Survival, og siden linjelærere Ole Georg og Andreas har som mål å gjøre noe nytt og halvcrazy hver gang, er det ikke lett for elevene å tippe hva som kommer til å skje.

I år fikk imidlertid elevene vite mer på forhånd enn vanlig, og dette med god grunn; de måtte nemlig sy sine egne klær av skinn. Dermed var alt duket for en helt annerledes opplevelse: Middelaldersurvival i Lyngdalsskogene.

Primitiv produksjon
Forberedelsesperioden ble blant annet brukt til å få innsikt i lær-syingens kunst- få hadde særlig erfaring fra dette. I tillegg  fikk elevene instruksjon i alt fra fellelaging, friksjonsfyr, spiselige planter, hyttebygging, laging av forskjellige redskaper og annet nyttig. Tanker var nemlig den at dersom elevene skulle skaffe seg mat utenom det de kunne i skogen (noe som ikke er mye på våren), måtte de produsere noe de kunne selge til Kjøpmannen (vår miljøarbeider Knut A Foss) som hadde rigget seg til med havre, kålrot, egg, høne og andre kosteligheter.

Friksjonsfyr
Fyrstikker eller lighter var selvfølgelig ikke tillatt, så her var det kun friksjonsfyr som gjalt. Dette er en krevende teknikk som bare kan mestres etter mye trening, og dersom bare èn av gruppene fikk fyr, ville dette bli et godt forhandlingskort opp mot de andre gruppene. For å stramme litt til dag 2 ble det mer fokus på trening i forsvar av camp, og det hele endte med en kappestrid med mange spennende og slitsomme elementer. Vi har klippet sammen en liten film, og den sier vel det meste: