ProfilFriluftsliv Ekstremsport

Er du gira på noen seriøse utfordringer, klar for å pushe grensene og oppleve spenning? På idrettslinjen tilbys det fordypning i friluftsliv/ekstremsport. Undervisningen har i hovedsak delt opp i to deler, friluftslivundervisning og elvepadling/klatring.

Klassen arbeider samlet i all friluftslivundervisning, på turer og under trening. Siden elevene velger mellom å fordype seg i padling eller klatring har vi gruppeundervisning i disse temaene.

OBS: Friluftsliv/ekstremsport tilbys bare i 2. og 3.klasse. På Vg1 tilbyr vi fordypningen Explore, som er breddeidrett tilpasset frilex-opplegget slik at du skal komme igang med de viktigste teknikkene.

Undervisningen

Som tidligere marinejeger har hovedlærer, Andreas Kjøndal, et sterkt fokus på holdninger, rutiner og fysisk trening, da dette er avgjørende i friluftsliv på et høyere nivå. Elevene setter opp telt i blinde, isbader, lærer og fyre bål med pinner, sover i snøhule, er på survival, løper med sekk og går med sekk og dekk, lærer grundig navigering, og drar på turer av varierende lengde og i ulike miljø.

I snitt har man 6 timer VPF i uka, noe som gjør at elevene i noen perioder blir nødt til å avspasere litt for turene, som varer i flere døgn. Stort sett periodiseres teoriundervisningen rundt padling, klatring og rundt turene, slik at teorien passer så optimalt som mulig til praksisen. I tillegg spes det på med styrke og utholdenhetstrening inn mot de fysiske testene. Som elev må du også gjennomføre soloturer, dette for å skaffe mest mulig praktisk erfaring. For å få mest mulig læringsutbytte, fører elevene logg fra turene. Noen av teoriemnene man er innom:

  • Turforberedelse
  • Navigering/orientering
  • Mat på tur
  • Vinterfriluftsliv
  • Tegn i naturen
  • Lovverk og regler
  • Survivalteori
  • Førstehjelp og skadestedsledelse

Vi har fire hovedturer i året

Nidelvaturen. Dette er en enkel intro-tur til de naturskjønne Kilandsfallene i Froland en langhelg helt i starten av året. Her blir vi kjent med de nye, vi øver på rutiner, og vi klatrer og padler i perfekte omgivelser. Vi har også fokus på god mat ute, og har obligatorisk middagshvil i lyngen.

Høstturen. Her er vi annenhvert år på Hardangervidda og annenhvert år i et større skogsområde. Dette er en nydelig tur på fire dager, og dette er en relativt krevende tur der vi jobber videre med feltrutiner og får testet utstyret. Her har vi også fokus på navigering, og med Gps-hundepeilere på elevene kan vi la dem slippe litt fritt også.

Vinterturen: Dette er en klassiker. For Friluftsliv2-studentene våre er dette en tur der fokuset ligger på å veilede jevnaldrene studenter. Vi drar nemlig på snøhuletur med hele tredjetrinnet, og er cirka 50 elever på tur. Vinterfriluftslivet er krevende, og her får de opplæring i viktige vinterrutiner. Vi har mye erfaring i snøhulegraving (se filmen), og det er like magisk hver gang man kryper inn i soveposen i en selvlaget katedral av snø.

Survival: Denne varer kun et drøyt døgn, ihvertfall som regel, men det er utrolig hvor mye man kan oppleve på et døgn.. Uansett blir elevene testet og utfordret på utallige måter, overnatting uten sovepose, svømming i kaldt vann, løping med sekk, rappellering osv. Målet er å kjenne på grensene, bli testet og ikke minst oppleve hvor takknemlig man kan være over å ha en seng og mat til vanlig.

Padling

Vi har tre hovedperioder med padling i året. Den første er på høsten før det blir for kaldt i vannet, den andre er på vinteren innendørs i bassenget, og den tredje er ute igjen på våren. Som elev på padling har du alle muligheter til å bli skikkelig dyktig på grunnteknikkene, vi har nemlig et veldig godt samarbeid med Sørlandsbadet, og som regel er det mulig å padle i bassenget daglig.

Fokuset vårt er på solide grunnteknikker (og her er rulling det viktigste) og sikkerhet. Det er viktig for oss med individuell tilpasning slik at alle får stimuli på sitt nivå. I Lyngdal har vi elver for forskjellige nivå, og vi drar også til Kvinesdal, Feda og Evje. Skal du begynne med elvepadling er KVS-Lyngdal stedet.

Det må tillegges at elvepadling ikke er for alle. Teknikkene er kompliserte, og det kreves mye tid og trening. På elva vil man kunne oppleve at det tar lang tid å bli skikkelig trygg og få en god mestringsfølelse. Dette gjør at mange som ønsker å lære elvepadling aldri tar steget fullt ut, og mange slutter på padling. Derfor er det en avgjørende at du vet at du er veldig trygg i vann og vet at du tør gå utenfor komfortsona.
OBS: Vi ser en klar tendens til at mange ønsker å lære å padle, men vi ser at det er vanskelig å forstå hvor krevende dette faktisk er. Av de drøyt 100 elevene som har gått padling i løpet av de siste 15 årene, er det nesten utelukkende gutter som padler aktivt i dag.

Klatring

I likhet med padling har vi i hovedsak tre perioder i løpet av året med klatring. Tidlig på høsten er det innføring og brattkort for de nye, og vi prøver også å klatre mest mulig ute. Klatring er en spennende aktivitet der man opplever mestring når man konkurrerer hardt med seg selv mot nerver, styrke og balanse i en trygg setting.

Hovedfokus på klatrelinja er sikkerhet og grunnteknikk på topptau og led (i utgangspunktet med én taulengde), og spesielt opp mot innendørs sportsklatring. Skolen har egen klatrevegg i idrettshallen, og disponerer også en større vegg og buldrevegg lokalt. Det er klatretrening to ganger i uka på kveldstid. Uteklatringa foregår for det meste på Tjøm, i en fantastisk vertikalvegg på Vigeland med enkelte overheng, riss og sva-partier. Klatring kan alle drive med, men det er en stor fordel om du er lett, sterk og lang. Går du klatring i 2. og 3.klasse vil du få muligheten til å ta klatreinstruktørkurs.

Helsport

Friluftsliv og ekstremsport produserer korte YouTube-filmer (tips og triks, små undervisningsfilmer, testfilmer osv) for helsport mot blant annet store rabatter på alt helsport-utstyr. Dette er en vinn-vinn-situasjon på alle måter og vi gleder oss til å jobbe videre med dette. Dette betyr imidlertid at du bør vente med å handle nytt utstyr til du kommer til KVS-Lyngdal, så kan du heller benytte deg av helsport-avtalen vår.

Lærere

Det er i hovedsak to lærere på friluftsliv ekstremsport, Andreas og Ole Georg. Andreas er hovedlærer og ansvarlig for elvepadlingen, og Ole Georg har hovedansvar for klatringen. Dette er to glade karer som elsker Gud, friluftsliv og litt spenning. Begge klatrer og padler, og begge er familiefedre og har tre barn hver. Dersom du har spørsmål til lærene, kan du sende de en epost:

Ole Georg og.galteland@kvs-Lyngdal.no

Andreas a.kjondal@kvs-lyngdal.no